O НАМА

Желећи да на системски начин покаже бригу државе за младе и њихову будућност, Влада Републике Србије је у августу 2008. године основала Фонд за младе таленте који се налази у надлежности Министарства омладине и спорта. Фонд за младе таленте на годишњем нивоу стипендира и награђује преко 3500 ученика средњих школа и студената. Од дана од када је основан, Фонд је доделио преко 38.413 награда и стипендија студентима и ученицима средњих школа, а за те намене је утрошено преко 10,3 милијарди динара(бруто).

Председник Фонда за младе таленте је др Јелена Беговић, министар науке, технолошког развоја и иновација, a чланови Фонда су министри Владе Републике Србије, ректор Универзитета у Београду, као и председник Српске академије наука и уметности.

Основни  циљ Фонда за младе таленте је подстицање и вредновање изузетних постигнућа младих талената Републике Србије у различитим областима, а у смислу њиховог даљег теоријског и стручног усавршавања, као и професионалног напретка.

Од 2010. године награда/стипендија која се додељује талентованим и успешним ученицима и студентима добила је име - ''Доситеја''. Назив  награде инспирисан је најпознатијим српским просветитељем и реформатором, Доситејем Обрадовићем, који је својим радом оставио неизбрисив траг у нашој историји.

Фонд за младе таленте је својим стипендистима, кроз сарадњу са значајним институцијама као што су НИС Гаспром Нефт, Народна библиотека Србије, Српска академија наука и уметности, компанија Microsoft, Амбасада Француске и Француски институт у Србији, Теленор, Пексим фондација, Политика, Научно технолошки парк у Београду, NALED, обезбедио могућност стручних пракси и запошљавања, као и низ додатних активности и погодности које им могу пружити значајну подршку у даљем школовању и стручном усавршавању.

Партнери

Top