O NAMA

Želeći da na sistemski način pokaže brigu države za mlade i njihovu budućnost, Vlada Republike Srbije je u avgustu 2008. godine osnovala Fond za mlade talente koji se nalazi u nadležnosti Ministarstva omladine i sporta. Fond za mlade talente na godišnjem nivou stipendira i nagrađuje preko 3500 učenika srednjih škola i studenata. Od dana od kada je osnovan, Fond je dodelio preko 38.413 nagrada i stipendija studentima i učenicima srednjih škola, a za te namene je utrošeno preko 10,3 milijardi dinara(bruto).

Predsednik Fonda za mlade talente je dr Jelena Begović, ministar nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, a članovi Fonda su ministri Vlade Republike Srbije, rektor Univerziteta u Beogradu, kao i predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti.

Osnovni  cilj Fonda za mlade talente je podsticanje i vrednovanje izuzetnih postignuća mladih talenata Republike Srbije u različitim oblastima, a u smislu njihovog daljeg teorijskog i stručnog usavršavanja, kao i profesionalnog napretka.

Od 2010. godine nagrada/stipendija koja se dodeljuje talentovanim i uspešnim učenicima i studentima dobila je ime - ''Dositeja''. Naziv  nagrade inspirisan je najpoznatijim srpskim prosvetiteljem i reformatorom, Dositejem Obradovićem, koji je svojim radom ostavio neizbrisiv trag u našoj istoriji.

Fond za mlade talente je svojim stipendistima, kroz saradnju sa značajnim institucijama kao što su NIS Gasprom Neft, Narodna biblioteka Srbije, Srpska akademija nauka i umetnosti, kompanija Microsoft, Ambasada Francuske i Francuski institut u Srbiji, Telenor, Peksim fondacija, Politika, Naučno tehnološki park u Beogradu, NALED, obezbedio mogućnost stručnih praksi i zapošljavanja, kao i niz dodatnih aktivnosti i pogodnosti koje im mogu pružiti značajnu podršku u daljem školovanju i stručnom usavršavanju.

Partneri

Top