НАЈБОЉИ СТУДЕНТИ У НАЈБОЉИМ КОМПАНИЈАМА

Поред финансијске помоћи у виду стипендија и награда, Фонд за младе таленте најбоље студенте Србије спаја с успешним компанијама и тако им помаже да направе прве професионалне кораке. Своје утиске и искуства с нама је поделила Тамара Стојановић, која је запослена у кабинету генералног директора НИС Гаспромнефта.

Tamara_620x0

Каква су ти искуства након годину дана рада у једној од најуспешнијих интернационалних компанија?

Знала сам да је НИС велика компанија, али нисам знала да то је то толико моћан и разгранат систем који покрива велики број различитих делатности. То подсећа на склоп зупчаника, где је сваки специјализован за одређену радњу, а опет су заједнички усмерени као истом циљу - и то ми се допада.

Као филолог по образовању, које су ти вештине научене на студијама највише користиле у раду? За посао којим се бавим врло је важно језичко изражавање, усмено и писмено, а то је вештина која се бруси на студијама језика. Такође, вештине комуникације које сам стекла после вишегодишњег искуства у настави су ми значајно помогле у успостављању и одржавању добрих односа са свим сарадницима.

Које вештине си научила приликом рада у НИС-у, а да су ти током студија биле непознаница?

Стекла сам многа знања о бизнису уопште а посебно о енергетском сектору. Вештине које сам унапредила на свом радном месту јесу управљање временом, брзо доношење одлука, ефикасан рад под стресним околностима.

Како функционише администрација у НИС-у? Која су твоја задужења?

Циљ НИС-а јесте да своју администрацију учини што ефикаснијом, како би се неопходне процедуре спроводиле брже и лакше. Због тога стално радимо на унапређењу и оптимизацији пословних процеса, у свим секторима компаније. Моја задужења се тичу општих административних послова, са усмерењем на оптимизацију интерних пословних процеса.

Колика је била улога Фонда за младе таленте у твом образовању, а и касније и приликом запошљавања?

Улога Фонда је била значајна, најпре због врло конкретне помоћи током студија (стипендија ми је омогућила усавршавање у Естонији), а касније и због подршке коју сам добила по повратку и то у виду радионица, семинара и саветовања.

Колико је, према твом мишљењу, значајно за студенте што држава Србија брине о најбољима кроз активности Фонда за младе таленте?

Врло је значајно што постоји Фонд за младе таленте, јер верујем да многи студенти не би били у могућности да се образују у иностранству и тиме би многи таленти остали неистражени, што је би била велика штета. Овако, студенти имају могућност да отпутују, да науче, да стекну јединствена знања и вештине и да онда, опет уз подршку Фонда, нађу место где ће та знања и вештине моћи најбоље да искористе.

Као студент који се студирао у иностранству колико сматраш да је значајно да држава подржава усавршавање студената из Србије на најбољим светским универзитетима и колико је битан њихов повратак у земљу после завршених студија?

Стипендирањем даровитих студената Србија као држава показује да вреднује образовање уопште и да верује да улагање у младе људе носи са собом потенцијал за раст и напредак. Наравно, да би се тај потенцијал остварио, кључно је да се стипендисти врате у земљу и да овде нађу место где ће радити оно за шта су се школовали.

Која су ти очекивања и планови у наредном периоду вазано за развој каријере?

Волела бих да се у будућности специјализујем за одређени сегмент пословања и да се у том пољу даље усавршавам. Као филологу који се посебно интересује за међукултурне разлике, било би ми посебно интересантно да се бавим управо тим разликама и да истражим њихов утицај на пословање компаније.

Партнери

Top