PROGRAM MIGRATION FOR DEVELOPMENT NEMAČKOG DRUŠTVA ZA MEĐUNARODNU SARADNjU (GIZ)

Fond za mlade talente Republike Srbije obaveštava stipendiste Fonda da je otvoren program Migration for Development koji je namenjen stručnjacima koji su zainteresovani da se iz Nemačke vrate i zaposle u Srbiji.

Centre for International Migration and Development (CIM) je zajednička radna jedinica Nemačkog društva za međunarodnu saradnju (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit - GIZ) i Centrale za međunarodno tržište rada i posredovanje stručne radne snage Nemačke savezne agencije za rad (Zentrale für Auslands- und Fachvermittlung der Bundesagentur für Arbeit - ZAV/BA).

Po nalogu Nemačkog saveznog ministartsva za ekonomsku saradnju i razvoj ovaj program se realizuje u 25 zemalja sveta i putem transfera znanja i iskustva teži da podrži i osnaži veze sa matičnim zemljama, u cilju njihovog razvoja.

Program obuhvata 5 oblasti delovanja i to:

- transfer znanja putem stručnjaka povratnika - saradnja sa dijasporom - savetovanje migracija na političkom nivou - savetovanje migracija u okviru Nemačkog informativnog centra za migracije, obrazovanje i karijeru (DIMAK) - poslovne ideje u cilju razvoja

Transfer znanja putem stručnjaka povratnika je namenjen osobama koje dolaze iz Republike Srbije (ili imaju migraciono poreklo iz RS) i nalaze se u Saveznoj Republici Nemačkoj, gde su završili studije, ili stekli radno iskustvo u svojoj struci u trajanju od najmanje 2 godine. Program zainteresovanima nudi savetovanje o tržištu rada u Srbiji, predlaganje i posredovanje radnih mesta i umrežavanje, a u određenim slučajevima i finansijsku podršku u vidu dodatka na platu. Informacije su dostupne preko sajta http://www.returning-experts.de/en. Za učešče u programu je neophodna registracija preko linka: http://www.zav-reintegration.de/EN/Bewerber/Register

Partneri

Top