Средњошколцима додељено 1200 награда Фонда за младе таленте за успехе на домаћим и међународним такмичењима

На данас одржаном пријему за ученике средњих школа, добитника награда Фонда за младе таленте за успехе на домаћим и међународним такмичењима, министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић рекла је да су од тог броја 55 одсто девојке, а да је највећи број добитника из области уметности, затим спорта, док су на трећем месту природно-математичке области.

"Моје мишљење је да су људи наше највеће богатство и да морамо у што ранијем узрасту да подржавамо децу. Волела бих да то буде и од основне школе, чак и од обданишта, да једноставно они који су вредни и посебни добију најбољи третман да касније у животу могу да дају свој максимум", поручила је министарка.

Она додаје да смо ми мала земља са пуно талентаваних људи, да морамо да нађемо начин да негујемо потенцијал сваког талентованог детета и дамо им шансу да буду добри у ономе зашта су рођени. 

Руководилац Радне групе Фонда за младе таленте Милош Радосављевић казао је да се награде ученицима крећу од 20.000 динара за најнижа места на републичким такмичењима до 200.000 динара за успехе које ученици постижу на међународним олимпијадама и светским првенствима.  Он додаје да нема лимитираног броја награда, већ да их добијају сви ученици који испуне услове конкурса.

"Сваке године имамо све већи број ученика који добијају  награде. То је за похвалу и очигледно да све већи број њих жели да представља своју земљу у иностранству", поручује Радосављевић.

Он наводи да ће Фонд за младе таленте наставити награђивање најбољих ученика средњих школа и стипендирање најбољих студената завршних година основних, интегрисаних и мастерс студија, али и студенте који завршавају мастер и докторске студије у иностранству. Један од добитника награде је Милан Гелић, за освајање сребрне медаље на Балканској математичкој олимпијади на Кипру 2021. године. 

"Драго ми је кад добијем неку медаљу, имам их много. Велика је част наступати за своју земљу, а награда увек значи неки вид подршке", истиче Гелић.

Jована Вукчевић награду је добила за прво место у јуниорској конкуренцији у савате боксу на Светском првенству. Она и њен млађи брат, заједно са осталих 19 присутних добитника ове награде разговарали су са министарком др Јеленом Беговић и њеним сарадницима и представили своје досадашње успехе, као и планове за будућност.

Министарка је добитницима награде пожелела срећу у даљем школовању, али и истакла да ће млади таленти увек имати отворена врата Министарства. Пријему су присуствовали средњошколци и студенти почетних година основних академских студија из области уметности, спорта и науке који су се током досадашњег школовања и на такмичењима истакли као изразито надарени.

Партнери

Top