Сусрет стипендиста Фонда за младе таленте и министарке др Јелене Беговић

Министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић састала се са стипендистима Фонда за младе таленте који студирају у иностранству, у Влади Републике Србије у петак 30. децембра.

Министарка је разговарала са стипендистима и том приликом их је охрабрила да се након студија врате у Србију и допринесу развоје своје земље. 

”Не можете никога да натерате да се врати у земљу након студија, морате да имате прво леп еко систем да би људи били мотивисани да се врате, затим да имате једноставан систем да се ти људи добро вреднују и да се даље мотивишу да раде у земљи. Ако неко и остане у иностранству мислим да је јако битно да останемо у доброј вези јер никада не знате шта нам будућност доноси. Важно је да се ти људи школују и допринесу развоју своје земље,” рекла је др Јелена Беговић.

Она је додала да је ”међу стипендистима мало више студената природних наука, човечанство је сада на таквом нивоу да се траже природне науке, иако због развоја различитих технологија сада и друштвене и хуманистичке науке добијају на великом значају јер се наука поново спаја и та мултидисциплинарност постаје јако важна.”

”Фонд за младе таленте у различитим облицима постоји више од 15 година, крајем ове године је ушао у надлежност Министарства науке, технолошког развоја и иновација, и заправо смо се вратили кући,” рекао је Милош Радосављевић испред Фонда за младе таленте.

По овогодишњем конкурсу је стипендиран 351 студент, а стипендија је износила 782.700,00 динара по студенту. Сви уговори о стипендирању су закључени са добитницима стипендија, а исплата је реализована 28. децембра 2022. године. Једна од уговорних обавеза корисника стипендија је по завршетку студија у иностранству заснује радни однос у Републици Србији у трајању од најмање пет година или да у том року најмање три године буде пријављен и евидентиран у Националној служби за запошљавање.

Стипендисти су у разговору са министарком др Јеленом Беговић, државним секретаром Вукашином Гроздићем и Милошем Радосављевићем испред Фонда за младе таленте разменили њихова искуства са студија у иностранству, као и даље планове.

Партнери

Top